En toch maar terug

Het is natuurlijk onvermijdelijk maar je moet ook weer een keer terug. Het eerste stuk gaat per kameel en als het in dat tempo zou doorgaan duurt het allemaal nog wel even. Het blijkt ruim twee uur lopen te zijn terug maar het Hotel. Het zou toch echt handiger zijn om je naar het kamp te rijden en vanuit daar met de kamelen de woestijn in te gaan. Helaas zit er geen ideeënbus aan de kameel en de begeleider lijkt me voor dit soort gesprekken minder geschikt. Bij het Hotel schakelen we over op gemotoriseerd vervoer en als ik mijn benen weer bij elkaar weet te brengen stap ik op het gaspedaal. Vanuit Zagora een rustige rit terug naar Petite Riad. Nog genoeg tijd voor een bezoek aan de Atlas Studio’s. Dat blijkt hartstikke leuk en ook het diner in ons favoriete Riad met onze huisslaafjes maakt een hoop goed. Na een goed ontbijt op naar Marrakech. Ik was ietwat bezorgd over de tocht door het Atlas gebergte door de vele werkzaamheden en de stukken onverharde weg maar Thank God it’s Friday. Dit wel heel letterlijk want iedereen is thuis of in de Moskee. Wij rijden lekker door en hebben nog mooi de tijd om in Marrakech de laatste Dirham nog uit te geven. Het voelt als thuiskomen. Het laatste diner doen we in het restaurant waar we ook begonnen zijn. Top.

Nog even tussendoor

Ik vergeet nog Ait-Ben-Haddou te vermelden. Op onze weg naar Ouarzazate zijn we nog van de weg afgeslagen om deze oude Kashba en filmlocatie van Game of Thrones te bezoeken.

We sloegen echter 1 weg te vroeg af. Er stond echt een bord met Ait-Ben-Haddou erop maar dat was niet een echt een officieel bord. De weg bleek origineel en officieel onverhard.

Met een huur Skoda Fabia is dat geen goed idee. Dat vond een lokale man ook en die zag ik in mijn spiegel als een malle zwaaien maar alles wat achter me is vind ik niet interessant en Benjamin gaf aan dat de weg maar een paar kilometer zou aanhouden. Na ongeveer 2 km werd het me echter te welletjes. We moesten een droge rivier over en de knik in de weg had onherroepelijk een schadepost opgeleverd. Keren was de enige optie. En de oplettende lezer raadt het al!

Na ongeveer 1 km kwamen we de puffende man tegen die ongetwijfeld wist dat we terug moesten komen of dat hij onze lichamen voor losgeld kon inruilen.

Hij gooide zijn vege lijf met wapperende jalaba voor de auto om te vertellen dat de weg alleen voor terreinwagens bedoeld is. Ok, daar waren we zelf ook achter gekomen. Daarna zei hij dat hij ook naar hetzelfde dorp moest en wilde hij wel meerijden. Dat was nu even een pechmomentje wat dat mogen we van Mama niet.

De man bleef lachen terwijl hij als een wapperende witte vlag een steeds kleiner stipje werd in de mijn binnenspiegel terwijl de woestijn in al zijn grootsheid hem uiteindelijk in zijn geheel verzwolgen had.

Op Reis

Vandaag gaan we op reis door het Atlasgebergte. De huur auto wordt keurig netjes afgeleverd nadat ik de dag van tevoren wel even gebeld heb.

We hebben de kaart van Marokko van te voren gedownload zodat het navigeren geen probleem is. Met Benjamin als gids manoeuvreerde wij ons keurig door het chaotische Marokkaanse verkeer. Niet te hard rijden en goed opletten zijn wel vereist.

De weg is prachtig maar een drama. Overal in de bergen zijn ze aan het werk en er zijn hele stukken waar je onverhard maar 20 km per uur kan rijden. De auto ziet er na de ochtend al niet meer uit. We vergapen ons aan alle rariteiten langs de weg. Ezelkarretjes, kleurrijke oudjes en kinderen, verkopers en lifters die ons proberen staande te houden.

Tussen de middag stoppen we bij een restaurant / slagerij. Terwijl wij genieten van onze Tajine wordt er een geheel geslacht schaap van een handkar naar binnen gedragen. In het kleine winkeltje hangen ook grote stukken geslacht dieren ongekoeld te wachten op hun consumenten. Het vlees moet even rijpen blijkbaar. De vliegen vinden het in ieder geval rijp genoeg. Gelukkig ?? hebben wij kip.

De weg naar Zagora en het Hotel vinden we moeiteloos maar natuurlijk zijn we 2 uur te vroeg. Het terras biedt uitkomst.

Na de versnapering en het toch wat gespannen wachten is het dan zover. Babba en Mimoun staan klaar voor ons.

Het zijn uiterst vriendelijke beesten maar hun bek zit wel dichtgebonden omdat Babba onze begeleider een keer in zijn kop gebeten had. Gelukkig heeft dit niet zijn geestelijke capaciteit te ernstig aangetast, alleen het taalgedeelte.

De man spreekt drie talen door elkaar en daar zit geen woord Spaans bij. Hij is uitermate behulpzaam en loopt 3 uur met ons door velden, Palm bossen en dorpen. Slechts onderbroken door 2 of 3 pauzes waarbij hij steevast gaat bidden.

Uiteindelijk komen we bij zonsondergang aan in ons kamp. Tot onze lichte verbazing blijken we daar nog twee man personeel te hebben en zijn er geen verdere gasten. Er staat een heel kampement met een grote gezamenlijke tent maar wij zijn de twee enige zielen die het bewonen.

Dat voelt toch wel een beetje raar. We hadden verwacht door de woestijn te sloffen en hadden daar de juiste outfit voor geregeld Maar we werden een attractie voor de vele kinderen uit de dorpen die stylo riepen en gekke liedjes zongen.

S’avonds maakte het kampvuur, het heerlijke maal en de sterrenhemel alles goed. Het is daar daadwerkelijk donker en de Melkweg heb ik nog nooit zo mooi gezien. Helaas geen foto.

Of de nacht valt verder niet veel te vertellen. Hij was koud en kort. Benjamin en ik hebben ernstig geleden. In de eerste zonnestralen hebben we lekker ontbeten en in een 2 uur durende terugtocht weten we het zeker. Dit is niks voor Barbara.

Eerste en tweede dag

Dit verhaal is ingesproken. Voor eventuele spelfouten sta ik niet in.

De eerste volle dag in Marrakesh, we ontbijten met z’n tweetjes in een ontbijtzaal die verwarmd wordt door een gaskachel zonder uitlaat. Althans de uitlaat komt uit in de ruimte waarin wij zitten. Voordat we een koolmonoxide vergiftiging oplopen gaan we snel naar onze kamer. Het ontbijt bestaat uit een pannenkoek uit de magnetron een paar stukjes brood jam boter koffie en sinaasappelsap. De wandeling naar het paleis dat we willen bezoeken wordt wat langer dan gepland omdat onze gastheer het natuurlijk niet goed uitlegde. Wel een orginele wandeling door de wijk en door het park achter het paleis. Daar werden we nog opgewacht door straat schorriemorrie dat ons de toegang tot het park probeerde te ontzeggen voor een paar luttele centen. Wij zijn inmiddels echter ervaren genoeg om al glimlachend door te lopen en ons er niks van aan te trekken. Het paleis is prachtig.

Vervolgens trekken wij weer na een versnapering richting het plein van de vele doden om daarna door de Soek richting het museum van Marrakesh te gaan. Hier hebben we een lekker omeletje gescoord en de zwerfkatjes gevoerd.

We verdwalen elke keer hopeloos in de wirwar van straatjes en winkeltjes. Op een of andere manier kom je toch wel weer uit en naar kilometers sloffen moeten we even bij tanken in onze Riyad. In de middag gaan we nog de geheime tuin bezoeken waar we heerlijk op een terrasje in de ondergaande zon hebben genoten van Marokkaanse thee en chocolade taart. Dat was maar goed ook want ’s avonds hebben we op het plein gegeten. Dat is een belevenis op zich maar wel eenmalig. In de middag worden daar allemaal tenten neer gezet met banken waar mensen voor weinig geld kunnen eten. Ondertussen gebeurt er van alles om je heen en kom je ogen tekort. De rekening is een verrassing en de bijgerechten zijn niet gratis blijkt. De show van allerlei verkopers, ronselaar en hun slachtoffers is vermakelijk. Ook de stalletjes met schapenkoppen zijn bijzonder.

In de avond lopen we nog wat rond en er worden hele voorstellingen weggegeven. Voldaan en moe gaan we terug naar ons spijkerharde bed.

Vandaag trekken we de wandelschoenen aan want we gaan buiten de oude stad naar de tuinen van Majorelle. Mooie wandeling van een uur heen en terug. De tuin is niet groot maar wel de moeite waard. Yves Saint Laurent ligt hier een beetje dood te zijn maar heeft daarvoor nog wel de tuin van de ondergang gered.

Het moderne gedeelte van de stad is met een KFC en MacDonalds helemaal up to date. In de luxe winkels van bijv. Mc Gregor zie je verder niemand.

Later in de middag in een leuk kleurig tentje een kleine late lunch genomen. Daarna weer verder inkopen doen in de Soek. Het spelletje van de ongeduldige vader die zijn onderhandelende zoon mee sommeert werkt prima.

We zijn elke keer verbaast over beleefdheid van de mensen hier. Toen Benjamin wat potjes kocht voor zijn kruiden waren we bijna met te weinig wisselgeld weggelopen maar de verkoper riep ons terug om het alsnog netjes af te handelen. Ook wordt elke verkoop na onderhandelen met een handdruk afgehandeld. Wederzijds respect is een dingetje hier. Ook in het verkeer.

Hé Hé, we zijn er

Vanochtend heel vroeg opgestaan. De avond ervoor de koffers gepakt en alles klaar gelegd. Barbara is zo lief om ons even naar Schiphol te brengen.

Geen kip op de weg en ook op de luchthaven Is het rustig. Zonder problemen door de pascontrole maar we moeten wel van vertrekhal één naar vertrekhal drie en weer terug lopen. Het is zo vroeg dat zelfs de Starbucks nog gesloten is. We vertrekken uit een nat en grijs Nederland. De overgang naar Marokko is wel erg groot. Niet alleen het weer is compleet anders maar ook het straatbeeld, het verkeer en de mensen. Van moderne jongeren tot traditioneel geklede ouderen.

Na een telefoontje loopt alles zoals gepland en worden we keurig netjes in de binnenstad van Marakech afgezet. Daar worden onze koffers met een Karretje naar het hotel gebracht. De kamer is kleiner dan dat hij op de foto lijkt maar we worden zeer vriendelijk welkom geheten met ons eerste bakkie mierzoete thee.

Vervolgens worden we op weg geholpen door onze gastheer en duiken we de binnenstad in. Wat een feest. Overal brommertjes en mensen die kris kras door elkaar bewegen. De Souk is prachtig en het plein ook. Allemaal verkopers, circusartiesten en andere mafkezen als toeristen.

Benjamin wordt de hele tijd voor Harry Potter uitgemaakt door de man die ons de lunch serveert. Om de twee minuten komt er wel een verkoper voorbij. Voor ons is het kijken, kijken en niet kopen. Schapenkoppen, schildpadden in kooitjes, een kameleon, apen, slangen. Alles is er. Waar de bakken oorsmeer voor bedoeld zijn moeten we nog ontdekken.

We pakken nog een sappie op een dakterras en eten bij ons in de buurt in een knap restaurant. Het eten smaakt zoals het op de markt ruikt. Kruidig.

De lunch is nog geen tientje en anderhalve liter water 60 cent. Morgen grote plannen dus vroeg naar bed en lekker slapen. Dat gaat wel lukken met de geur van het mandje gebruikt toiletpapier als slaapmutsje.