Na een rustige nacht in het Fosshotel verheugen we ons op het ontbijt. We laten de visolie die standaard in elk buffet staat onaangeroerd en koersen af op de Skyr en toast met scrambled eggs. Knappe sapjes zijn nauwelijks te vinden maar de koffie is meestal prima. Goed gevuld en gemutst checken we uit en gaan op pad. Binnen een kilometer krijg ik echter een onrustig gevoel. Bijna vanzelfsprekend ga je in je hoofd na wat je allemaal gebruikt hebt tijdens twee diners en tel je alle kosten op. Zelfs in het meest vraatzuchtige scenario kom ik niet aan het bedrag dat ik net betaald heb.

Dan heb je een keuze. Of je rijdt door en leeft verder met het ongemakkelijke gevoel dat je misschien teveel betaald hebt. Of je vraagt de chauffeur meteen om te draaien en terug te rijden naar het hotel om het vermeende bedrog te ontmaskeren. Dat laatste is het geworden. Bij de receptie een uitdraai gevraagd en deze met het wijsvingertje nagelopen. De pijnlijke waarheid is dat alles gewoon klopt. Het vertrouwen in de mensheid is hersteld en opgeruimd gaan we nu echt op pad naar Isafjordur.

Proost

De dag brengt niet het beste weer en dat is vooral jammer als het zicht minder is. IJsland staat bekend om zijn snelle weersveranderingen en dat maken we dan ook regelmatig mee. De Family playlist gaat weer op en het eerste doel is een hotspring. IJsland barst van de natuurlijke warmwaterbronnen. Stop een pijp in de grond en er spuit vanzelf heet water naar boven dat je kan gebruiken voor het verwarmen van huizen , om te douchen en om toeristenbestemming vermaken. Dat laatste gebeurt in tal van baden waar je dan je vellen in kan weken en ziektes uitwisselen. Je kan daar voor betalen en dan word je extra verwend met luxe zaken als een dak boven je hoofd en toiletten voor als je moet. Het kan echter ook gratis en dan krijg je het volgende.

Door de welwillende dorpsbewoners is een openbaar bad in elkaar geknutseld in de buitenlucht waar je gevraagd wordt om te doneren. Dat hebben Joshua en ik dan ook in het bad gedaan. Zie de foto rechtsonder. We hebben nog geprobeerd geld uit het kastje te halen voor onze donatie maar dat is niet gelukt.

Op zoek naar de mooiere highlights van dit land komen we vanzelf bij watervallen uit. Sommigen hebben inderdaad water dat valt maar als je wat hoger komt zijn ze ook wel eens bevroren, zelfs in mei.

Laag
Hoog

De plaats zelf is op een klein schiereiland in een fjord gelegen en je bent dus bijna geheel omgeven door water. Het is zo groot dat op plattegrond elk huis individueel getekend is in het centrum. We wandelen het dan ook zo rond. Onze speciale aandacht gaat wel uit naar een lokale brouwerij. Dokkan Brugghús !!! Met een beetje mazzel hebben ze proeflokaal. We zoeken op een soort industrieterrein waar je geen café verwacht en opeens is daar het Walhalla.

Toegegeven, het is niet het meest gezellige café en ook de drukte moet je voor lief nemen (zie foto) maar de snacks zijn prima. Vooral de Buffalo Wings met het blue cheese sausje en de schapen jerky zijn favoriet. Geserveerd door een tattoo dame met verdacht vreemd dikke lippen, wat wil je meer. Dat is trouwens een dingetje hier. Wij schatten in dat de zorg het enige in IJsland is dat betaalbaar is. Het aantal iets te goedkope verbouwde vrouwen is bovengemiddeld.