Omdat we geen walvistour kunnen doen (te harde wind) een alternatief programma. Na het prima ontbijt rijden we terug naar het lavaveld om daar een lavagrot te bezoeken. We hebben de avond ervoor al tickets geregeld via het internet. Uiteraard zijn we iets te vroeg op locatie en daarmee ook de enigen. Gelukkig komt na vijf minuten een tweede auto met daarin onze gids. Meteen daarna komt een ouder kibbelend stel achter ons aan. Ze spreken een vreemde taal dat later Vlaams blijkt te zijn. De vrouw van het duo is duidelijk de broek in het geheel. Zij neemt kordaat het initiatief terwijl manlief wat mopperend en puffend op de helling blijft hangen.

Zij komt na een snelle blik weer driftig terugbenen en spreekt de gevleugelde woorden “Amaai, dit gaan we niet doen, er is geen Lava te zien” Zij had dus echt verwacht dat je op je gemak langs een rivier van lava geleid zou worden terwijl je vlees langzaam van je botten glijdt. Heel bijzonder. Uiteindelijk is er nog een koppel dat zich meldt en wel begrijpt dat het om een grot gaat die door lava is gevormd toen de vulkaan 8000 jaar gelden uitbarstte en de lava zijn weg naar de oceaan zocht. We gaan met zijn vieren gewapend met helm en zaklamp de grot in.

Het schema klopt gelukkig en we staan na 45 minuten weer buiten. Dit is noodzakelijk omdat we de boot naar de Westfjorden moeten halen. Meestal hebben we een bootje eerder maar dat gaat vandaag echt niet lukken. De rit verloopt soepel en we komen op tijd bij ons volgende doel. Een ravijn waar je in principe in omhoog kan klimmen maar dan moet je wel met lieslaarzen door een rivier heen. Wij houden het op het begin en dat levert mooie plaatjes op.

Als laatste attractie slaan we nog even van de hoofdweg af om een beroemd kerkje te bezoeken dat van Basalt gebouwd zou moeten zijn. Van een afstand lijkt dat ook zo maar van dichtbij is het gewoon hout.

Het geloof hier is dat water in wijn kan veranderen en hout in basalt

Boem! En we zijn 14:30 scherp bij de Ferry. Voordat we het in de gaten hebben zijn we met een paar andere toeristen aan boord en start de overtocht. Eerst even snel lunchen om daarna in de gure wind walvissen te spotten. Ik zou er graag foto’s van laten zien maar dan moeten er wel walvissen zijn. Aan het begin van de avond landen we aan de overkant en rijden we even naar de plek waar de echte Floki een jaar in IJsland heeft gewoond. Om dit te begrijpen moet je wel even de serie Vikings kijken want daar komt Floki in voor. Na Floki naar ons hotel voor een prima diner!