Het mooie van 5 Terre is dat de plaatsjes verbonden zijn met een spoorlijn. Je koopt een dagkaart of zoals in ons geval voor een drie dagen kaart en je mag onbeperkt gebruik maken van trein, bus, het betaalde voetpad van het natuurpark. Je kan zelfs drie dagen op het stations toilet zitten en gebruik maken van je exclusieve internet toegang via de wifihotspots van de spoorwegen. De mogelijkheden zijn eindeloos. Wij kiezen voor een kort ritje met een gekoelde trein om vervolgens een stuk te lopen.

Dat lopen blijkt niet zo’n succes. We zijn namelijk niet de enige en het eerste deel is recht omhoog de berg op. Bij een temperatuur van plus 30 gutst het zweet dan van het lijf. Dat is bij jezelf en lieftallige partner nog te handelen maar in een file van borrelende en zwetende toeristen tellen we zo tien huidaandoeningen en veeg ik de huidschilfers met zweet van mijn bril. Barbara wordt er onpasselijk van en voordat de situatie uit de hand loopt keren we om en pakken een heerlijk koud biertje met bruchetta op een pleintje in het dorp. Het is namelijk wel vakantie.

Eenmaal in het hotel frissen we weer op door douche en airco en maken we ons op voor de laatste etappe van de dag. Een diner bij Billy’s. Dit is zo’n beetje het beste restaurant van Manarola en in het vervolg van ons straatje nog een stukje hoger de berg op. Ze hebben twee shifts per avond en is mateloos populair. Onze host Loris heeft een plekje voor ons geregeld en als we op de afgesproken tijd aankomen blijkt het hele straatje vol te staan met mensen die een reservering hebben. Of we nog even willen wachten en met een gratis glas koele bubbels in de hand willen we dat best. Het lijkt erop dat de hele situatie uit de hand gaat lopen en dat de carabinieri met wapenstok het dronken gepeupel van de eerste shift van het terras moet slaan. Maar als een wonder opent Petrus in de vorm van een schorre regelneef de poorten van de hemel en zitten we binnen 10 minuten op straat. Het blijkt dat er wat keurig gedekte tafeltjes in het straatje zijn gezet om de capaciteit wat op te krikken. Geen straf want de straatjes kennen hier geen gemotoriseerd verkeer. Spijtig echter voor het personeel want die moeten extra ver lopen. Gelukkig heeft onze ober naast goede manieren ook jonge benen en verdient hij met zijn inspanning een leuke fooi die hij (met oprechte tranen in de ogen van dankbaarheid ) van zijn Hollandse meester mag ontvangen.